Ρωσία: Η Ουκρανία ανέβαλε απροσδόκητα τη συμφωνημένη ανταλλαγή σορών και αιχμαλώτων Ημερομηνία:
Σήμερα 7/6/2025, 15:48 - Εμφανίσεις: 13
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι ανέβαλε την ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως είχε συμφωνηθεί μετά τον δεύτερο γύρο των ρωσοουκρανικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία.
Όπως προκύπτει από τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ρωσικής πλευράς Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, «η ουκρανική πλευρά μετέθεσε απροσδόκητα την παραλαβή των σορών και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμων σε απροσδιόριστη ημερομηνία».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «στις 6 Ιουνίου, σε αυστηρή συμμόρφωση με τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης, η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς μια ανθρωπιστική αποστολή για την παράδοση 6.000 σορών Ουκρανών στρατιωτικών στην Ουκρανία, καθώς και για την ανταλλαγή τραυματιών και βαριά ασθενών αιχμαλώτων κάτω των 25 χρόνων».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «1212 σοροί έφτασαν στο καθορισμένο σημείο ανταλλαγής.
Επιπλέον, ο πρώτος κατάλογος με 640 τραυματίες, βαριά ασθενείς και νεαρούς αιχμαλώτους έχει παραδοθεί στην Ουκρανία με σκοπό να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής.
Η ομάδα επαφής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είναι αυτή τη στιγμή στα σύνορα με την Ουκρανία», έγραψε στο Telegram.
«Πάντως, η Ουκρανία προέβη απροσδόκητα στην επ’ αόριστον αναβολή τόσο της αποδοχής των σορών όσο και της ανταλλαγής κρατουμένων», συμπλήρωσε ο Μεντίνσκι.
Επικαλούνται «περίεργους λόγους» Ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι «η διαπραγματευτική τους ομάδα (σ.σ.
των Ουκρανών) για κάποιο λόγο δεν κατάφερε να φτάσει στο σημείο ανταλλαγής».
«Παρέθεσαν διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων μάλλον περίεργων λόγων», είπε.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η Μόσχα καλεί την Ουκρανία να δεχθεί τις σορούς των 6.000 στρατιωτών, ώστε να μπορέσουν οι οικογένειές τους να τους θάψουν, συμπλήρωσε ο Μεντίνσκι.
«Καλούμε το Κίεβο να τηρήσει αυστηρά το χρονοδιάγραμμα και να ξεκινήσει αμέσως την ανταλλαγή.
Ας αφήσει 1.200 στρατιώτες και αξιωματικούς από κ...